Champagne neboli šampaňské víno je skvostný alkoholický nápoj, který pozvedne každé setkání, party i oslavu. Základní znalost o jeho správném servírování, druzích a možnostech kombinování s jinými pochutinami, by měla být povinnou součástí příručky gentlemana v každém věku.

Původ šampaňského a Dom Perignon

průvodce světem šampaňského naughty harbor

Historie šumivého moku se začíná psát v druhé polovině 17. století ve francouzském  regionu Champagne. Zde mladý mnich jménem Pierre Perignon, jakožto vrchní sklepmistr benediktinského řádu, díky korkovému špuntu a několika zapomenutým lahvím vína, náhodou stvořil první šampaňské, kterému bylo předurčeno stát se jedním z nejlahodnějších moků na světě. 

Traduje se, že samotní Francouzi bublinkám ve víně nejdříve příliš nakloněni nebyli. Po Evropě je proslavil až ruský car, který si nechal dovézt několik tisíc lahví perlivého vína, které si zamilovat a všude ho vychválil. V Čechách mohli šlechtici ochutnat šampaňské už na začátku 20. století. Jelikož pro ně ale bylo velmi drahé, zrodila se už na konci druhé světové války první láhev českého sektu.

Sekt versus Champagne

průvodce světem šampaňského naughty harbor 1

Jediné a pravé šampaňské víno pochází z oblasti Champagne-Ardenne, která leží v severovýchodní Francii. Samotný název je chráněn ochrannou známkou. Místní sklepy vyprodukují každý rok více než 180 milionů lahví tohoto jedinečného nápoje ze tří povolených odrůd vinné révy – Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay. Kvalitní šampaňské můžete sehnat už od 500 korun za lahev. Existují ale i speciality za více než 50 tisíc korun.

Sekty jsou šumivá vína, která, byť jsou vyráběna stejným postupem, nepochází ze zmíněné francouzské, tradiční vinařské oblasti. Seženete je za příznivější cenu a i v České republice jsou vinařství, která produkují špičková vína plná bublinek. Za 300-500 korun si tak můžete dopřát zážitek z lokálního luxusního alkoholu. 

5 pravidel, jak pít šumivé víno

průvodce světem šampaňského naughty harbor 2

Šampaňské je kvalitní pití, které si zaslouží dodržování několika základních pravidel při jeho servírování. Díky následujícím postupům si ho plně vychutnáte a oceníte jeho výjimečnou slavnostní chuť.

  1. Láhev šampaňského vychlaďte na teplotu 6-12°C. Nižší teploty vám skryjí jeho plnou chuť a lahodné tóny. Pro servírování luxusního šampaňského využijte nádobu s ledem, ve které si zachová ideální teplotu po celou dobu konzumace.  
  2. Zvolte vhodné sklo. Znalci šumivých vín v současnosti opouštějí od vysokých štíhlých “šampusek” a volí raději ty tulipánového tvaru, který dovolí unikátní vůni. Klasickou sklenkou na bílé víno tedy rozhodně nic nezkazíte.  
  3. Pokud se v lepší společnosti nechcete ztrapnit, zapomeňte na třesení s lahví a následné odpálení korku do vesmíru. Uvolněte agrafu tak, aby šla přetáhnout přes korek a aniž byste ji sundavali, pomalu krouživým pohybem vytáhněte korkový špunt.
  4. Šumivé víno nalijte ihned po otevření do připravených sklenic. Nelijte ho z výšky, ale pomalu po vnitřní stěně lehce nakloněné sklenice tak, abyste zachovali maximum perlivosti. Během podávání udržujte láhev chladnou a uzavřenou.
  5. Přestože Francouzi pijí šampaňské pořád, je v ostatních zemích spojeno hlavně s výjimečnými událostmi, kde se skvěle snoubí s kvalitními chuťovkami. Váš zážitek povznese jeho kombinace s vyzrálými jahodami, kaviárem, ústřicemi, kvalitní čokoládou, paštikou ze zvěřiny nebo sushi.

Druhy šampaňského vína

průvodce světem šampaňského naughty harbor 3

Francouzské šampaňské i sekty se klasifikují podle ročníku, barvy a obsahu cukru.

Ročník

  • Non-vintage neboli neročníkové šampaňské víno je nejčastějším druhem šumivého vína na trhu. Vzniká kombinací různých odrůd a ročníků za účelem stabilní kvality. Tato vína nejsou vhodná k archivaci.
  • Vintage neboli ročníková šampaňská vína se vyrábějí z odrůd či jejich kombinací pouze v rámci jednoho a navíc ještě výjimečného ročníku. Ten podle statistik nastane pouze třikrát za deset let.
  • Prestige cuvée čili prestižní šumivé víno je vrcholnou produkcí jednotlivých výrobců a sklepů. Na trhu je k dostání v omezené množství a za ty nejvyšší ceny.

Barva

  • Blanc de Noir šampaňské je vyrobeno z modrých hroznů.
  • Blanc de Blancs šampaňské je vyrobeno pouze z bílých hroznů odrůdy Chardonnay.
  • Rosé neboli růžové šampaňské víno vzniká dvěma složitějšími procesy. Buď přidáním malého množství suchého červeného vína do směsi bílého nebo macerací slupek modrých hroznů v moštu.

Obsah cukru

  • Brut – suché
  • Demi sec – polosuché
  • Demi doux – polosladké
  • Doux – sladké

Luxusní šampaňské pro neobyčejné chvíle

průvodce světem šampaňského naughty harbor 4

Doby, kdy bylo šampaňské považováno za snobské pití, jsou pryč. Dnes už si téměř každý může pořídit láhev kvalitního šampaňského. Někdo každý víkend, někdo jednou za život. Investovat do zážitku z tohoto noblesního nápoje se nicméně vyplatí. 

Jeho konzumace už desetiletí podtrhuje výjimečnost situace i plnou peněženku. Asociuje oslavy a úspěch. Se sklenkou nejlepšího šampaňského se fotí nejznámější a nejbohatší lidé světa. Demonstruje luxus a bohatství. Proto zapomeňte na lidový název “šáňo” a dopřejte lahvi plné bublinek dostatečnou úctu.

Nejdražší šampaňské značky

průvodce světem šampaňského naughty harbor 7

  1. Shipwrecked 1907 Heidseick aneb láhev za 275 tisíc dolarů. Legenda praví, že několik lahví tohoto šampaňského před desetiletími nedopatřením spadlo z lodi na dno moře. Objeveno bylo až v roce 1997 a milovníci bublinek jsou za jeho příběh ochotni utratit miliony korun.
  2. Pernod Ricard Perrier Jouet se prodává v balení po dvanácti lahvích za cenu 50 tisíc dolarů. Má exotickou chuť, kterou milují vinaři po celém světě.
  3. Dom Perignon White Gold Jarobeám ozdobí váš stůl za 40 tisíc dolarů. Jedná se o tzv. lesklé šampaňské s důrazem na každý detail. Zamilovanost nastává údajně hned po prvním doušku.
  4. Krug 1928 stojí 21 tisíc dolarů. Ve výjimečné lahvi s dokonalým designem z roku 1938 se snoubí chuť hroznů z různých vinic celého světa.
  5. Champagne Cristal Brut 1990 je exkluzivní šampaňské známé pod názvem Methuselah. Díky originální chuti i malovýrobě dnes stojí přes 17 tisíc dolarů. 
  6. Perrier- Jouet Champagne si můžete otevřít a propadnout mu za 6,5 tisíce dolarů.
  7. Krug Clos d’Ambonnay za 3,5 tisíce dolarů je korunním vínem firmy Krug, při jehož výrobě se používají černé hrozny. 

Zdroj: Luxuspraha.cz

Sexy bublinky

průvodce světem šampaňského naughty harbor 5

Neznám jiný alkohol, který by více podnítil touhu a vzrušení z výjimečné chvíle než šampaňské. Láhev plná voňavých bublinek je dokonalým doplňkem pro každou romantickou schůzku, večeři či erotickou předehru. Kromě toho, že alkohol pomáhá odbourat zábrany, uvolnit stresem ztuhlé tělo i mysl a rozproudit krev v žilách, je symbolem nevšedních chvil s nádechem luxusu.

Šumivé víno patří mezi afrodiziaka, která mají moc nastartovat nezapomenutelný večer plný vášně. Jak říkají sexuologové, partnerský vztah se musí pěstovat a na sex se nesmí zapomínat. Ať už chcete udělat dojem na prvním rande, prolomit pomyslnou zeď prvního milování s novou ženou nebo zpestřit dlouholetý partnerský vztah, dobře vychlazené šampaňské či sekt vám bude skvělým pomocníkem.

A pokud si zrovna nemáte s kým užít stoupající bublinky do hlavy, nezoufejte. Sen o romantické chvíli s krásnou ženou, vychlazeným Champagne a příslibem skvělého sexu si můžete splnit například v jedinečném privátu Naughty Harbor. Zcela diskrétně a bez jakýchkoliv obav z nemocí.

 

CHCI SI DÁT ŠAMPAŇSKÉ SE SEXY PANNOU

 

Nejlepší koktejly se šampaňským 

průvodce světem šampaňského naughty harbor 6

Šumivá vína jsou skvělým základem pro nóbl míchané drinky a koktejly. Oslníte s nimi na každé party, oslavě i intimní schůzce. Vyzkoušejte ty nejlepší koktejly á la champagne. Buďte si jistí, že s nimi zabodujete. 

Mimosa

Tradiční americký koktejlový nápoj ze dvou efektních ingrediencí. Smíchejte jeden díl vychlazeného šampaňského s jedním dílem studeného 100% pomerančového džusu a podávejte ve sklenicích na bílé víno s plátkem pomeranče na jejich okraji.

Buck’s Fizz

Vydatnější obdoba koktejlu Mimosa, pouze s jinými poměry nápojů. Na dva díly šampaňského přimíchejte jeden díl pomerančového džusu. 

Baracuda

Do koktejlové sklenice dejte dvě kostky ledu, přilijte 2 cl tmavého kubánského rumu, 2 cl  ananasového džusu a 10 cl sektu. Zakápněte šťávou z limetky a podávejte s míchátkem.

Belliny

Rozmixujte zralou a sladkou broskev. Naplňte hladkým pyré 1/3 sklenky a dolijte ji kvalitním sektem. Osvěžující koktejl dozdobte kouskem broskve a lístkem máty.

Bubble Sunset

Do sklenice nalijte 1 díl Aperolu, poté 1 díl pomerančového džusu a vše zalijte 3 díly šumivého vína.. 

Pink Chevrolet

Rozmixujte dohladka jahody s několika lístky máty a pár kostek ledu. Vzniklou ledovou tříšťí naplňte do 1/3 sklenice a dolijte šampaňským. Dozdobte tou nejkrásnější a nejsladší jahodou a ihned podávejte. 

 

© Naughty Harbor

 

Mohlo by vás zajímat

Nejčastější sexuální dysfunkce u mužů. Jak s nimi zatočit

Silikonová láska nemocem navzdory aneb sex bez rizika

Erotická povídka: Nymfomanka Emiko