Některé silikonové panny na trhu disponují kotníkem s tzv. kovovými husími krky, které chodidlu propůjčují ohebnost a obratnost. Někdy se tyto husí krky poškodí podobně jako prsty a my je musíme opravit. Jak na to?

Ohebný kotník mají jen některé silikonové panny

Na trhu existuje spousta panen. Jsou panny z různých materiálů, barev, velikostí a tvarů. V neposlední řadě bývá také rozdílná i jejich konstrukce. Pokud se budeme bavit konkrétně o chodidlech, některé silikonové panny mají v oblasti kotníku kovovou kost s ocelovým kloubem, jiné zase ohebné husí krky, které se mohou poškodit, prasknout a chodidlo tak ztratí na ohebnosti. A právě o těchto pannách s husímy krky si dneska budeme povídat a vysvětlíme si, jak kotník opravit.

Poškození kotníku panny

Opět, podobně jako u oprav prstů, i zde doporučíme, abyste svou pannu svěřili do rukou specialistů. Domácí oprava totiž může skončit vytvořením ještě většího poškození. Pokud se ale budete držet našeho striktního postupu, k žádnému poškození by dojít nemělo. Případně doporučujeme vyzkoušet opravu nejprve na extra TPE materiálu. Co vše tedy budeme pro opravu potřebovat?

Potřebné nářadí:

  • Kleště.
  • Nůžky.
  • Operační nůž.
  • Kombinačky.
  • Drátěný husí krk.
  • Lepidlo či TPE rozpouštědlo.
  • Vrtačka.
  • Lepidlo z pryskyřice.
  • Vysavač.

Postup opravy kotníku silikonové panny

Silikonové panny se někdy "zraní" a potřebují opravit | Naughty Harbor

Odstranění rozbitého husího krku

Ze všeho nejdřív nahmatáme pouzdro husího krku. To by se mělo nacházet v oblasti kotníku. Jakmile víme, kde je dané pouzdro, vytvoříme si k němu za pomocí operačního nože přístup. Operačním nožem rozřízneme vrstvu silikonu/TPE, kterou případně za pomocí nůžek rozšíříme podle potřeb. Jakmile je přístup vytvořen, povytáhneme pouzdro, v němž jsou konce drátěného husího krku, z chodidla ven. (velká část krku je v samotném chodidlu). Povytažené pouzdro si nejlépe přichytíme kleštěmi pro zajištění jeho stabilizace a odhrnutí silikonu/TPE, který by nám v následujících operacích překážel. Na pouzdro musíme jasně vidět a mít prostor s ním operovat.

Jelikož jsou konce krků v pouzdru slepené pryskyřicí, musíme je vzájemně od sebe oddělit pomocí vrtačky. Ve většině případů se budou na pouzdru ještě nacházet různé zbytky silikonu a jiný binec, který musíme před samotným vrtáním odstranit. Jakmile čistě vidíme pryskyřicí slepené husí krky v pouzdru, pustíme se do vrtání.  POZOR! Vrtáme pouze pryskyřici, která lepí konce husího krku k sobě a max. do hloubky 60 mm. Dáváme si pozor, abychom nevrtali samotné pouzdro či silikonový/TPE materiál!

Po vyvrtání a oddělení vytáhneme konce husích krků  z pouzdra ven.

Pokud se v pouzdru nachází zbytky přilepené pryskyřice, vyvrtáme je a celé pouzdro důkladně vysajeme vysavačem. V této fázi by mělo být pouzdro kompletně prázdné bez jakýchkoliv zbytků pryskyřice. Po vysátí musíme vytáhnout zbytek husího krku z chodidla ven. Jedná se o velmi náročnou operaci, která vyžaduje preciznost a šikovnost. Zbytek krku je totiž zalitý silikonem, který brání v jeho vytažení. Proto napřed náš přístup do chodidla pořádně roztáhneme.

Následně se pokusíme zatlačit silikon/TPE okolo drátů tak, aby dráty byly odhalené pro dobrý úchop. Jakmile tak učiníme, dráty za pomoci ruky nebo kleští vytahujeme pomalu a pečlivě z chodidla ven. Velká část silikonu/TPE zde bude drát držet v chodidle, ale nepropadejte panice a neztrácejte hlavu. Daný materiál jednoduše pečlivě rozřízněte operačním nožem, a drát tak vysvoboďte. Po dokončení této operace by mělo být celé chodidlo i pouzdro naprosto prázdné a připravené pro instalaci nového husího krku.

Instalace nového husího krku

Nový husí krk by měl reflektovat tvar chodidla, podobně jako ten, který jsme zrovna vytáhli ven. Jednoduše drátěné konce husího krku (ta část drátu, která není obalená trubicí husího krku) přiložíme k sobě a zkroutíme/smotáme je do sebe. Uděláme takovou drátěnou oprátku, kterou následně ještě ohneme do tvaru podobnému L, který vytvoří kovový fundament chodidla. Po dokončení můžeme nový husí krk vložit do nohy.

Napřed do nohy vložíme nesvázanou část nově vytvořené vložky z husího krku. Dáváme si pozor, abychom se nesnažili do nohy vložit i zbytek svázaných konců kovové vložky. Ty k noze pouze přiložíme a zjišťujeme, zda se do kovového pouzdra vejdou. V případě že ne, zastřihneme je na požadovanou velikost. Celým tímto procesem zjistíme, zda se nám vložka do nohy vleze a případně ji upravíme. Po úpravě vložku z nohy vyndáme a konečně ji do chodidla správně nainstalujeme. Toho dosáhneme tím, že napřed vložíme svázané konce husího krku do kovového pouzdra a následně do prostoru uvnitř silikonu vložíme i zbytek vložky.

Jakmile máme nový husí krk v chodidle, do oblasti pouzdra, kde jsou umístěny drátěné konce, naneseme pryskyřicové lepidlo a necháme jej působit tak dlouho, jak konkrétní lepidlo ke ztvrdnutí vyžaduje. Tím nový husí krk stabilizujeme v pouzdře a dokončíme tak celou jeho instalaci. POZOR! Musíme dbát, abychom omylem nenanesli lepidlo na silikon/TPE v oblasti otvoru či kdekoliv jinde. Při následujícím lepení kůže otvoru by to vytvořilo problém, případně by to poškodilo materiál.

Jestliže je nový husí krk plně nainstalován, zbývá nám vyčistit materiál v oblasti rány a následně ránu pomocí TPE lepidla, rozpouštědla či pájky slepit dohromady. Pokud nevíte přesně jak na to, doporučujeme si přečíst náš článek o opravách kůže. Pro lepší pochopení celého návodu se můžete podívat také i na její fotodokumentaci.

Na co si dát pozor!?

Silikonové panny se mohu při nedbalosti poškodit. Čemu se vyvarovat? | Naughty Harbor

Na jakoukoliv zrychlenou a nepromyšlenou práci a manipulaci. Vše vyžaduje svůj čas a hlavně důkladné provedení. To, co byste chtěli jako poslední je ještě další a vyšší škoda na vaší milované krásce. Také dbejte na fakt, že TPE lepidlo materiál rozežírá, proto jej nanášejte jen v minimálním potřebném množství.

Každopádně z vlastních zkušeností můžeme doporučit koupi panen, které místo drátěných krků v chodidlech používají pevnou kovovou kost s kloubem. Sami tyto panny užíváme a oblast kotníku se nám ještě ani jednou nepoškodila, zatímco u husích krků je lámaní a časté opravy běžnou záležitostí