Netflix. To nejsou jen výborné seriály, které můžeme sledovat v klidu domova skrze internetové připojení. Je to jeden z největších hegemonů televizní zábavy současnosti a nastupující významný hráč v oblasti vývoje a distribuce filmové tvorby. Je výjimečný a revoluční.

Historie výjimečné společnosti

fenomén netflix naughtyharbor.cz

Společnost byla založena v roce 1997 v Kalifornii (USA) několika muži, z nichž nejdůležitější je rozhodně Reed Hastings, který dodnes působí jako generální ředitel. Je to velmi inteligentní a vzdělaný člověk, který dokázal dokonale realizovat svou vizi. Ani jeho, ale určitě tehdy nenapadlo, že ke dnešnímu dni bude kapitál společnosti téměř 240 miliard dolarů a společnost bude mít zhruba 8 500 zaměstnanců. 

Netflix od roku 1999 zprvu poskytoval svým předplatitelům audiovizuální díla na DVD nosičích, která rozesílal poštou. Jak šel čas, audiovizuální obsah začal být datově náročnější a zároveň bylo nutné dostat ho k zákazníkům co nejrychleji a co nejlevněji. Proto od roku 2009 společnost přešla ke streamování obsahu po internetu. Ke dnešnímu dni je dostupný v bezmála 190 zemích světa, samozřejmě mimo velké komunistické země jako Čína nebo Severní Korea.

  • Je potřeba si uvědomit, že společnost od první chvíle nepůsobí jako televizní stanice pro přímý přenos pořadů z nejrůznějších odvětví společenského života jako je politika, sport, životní prostředí. Soustředí se výhradně na kulturu a zábavu, a to formou přenosu již vzniklých televizních a filmových děl v reálném čase na multimediální zařízení (TV, počítače, mobily) svých předplatitelů. 

V tom má obrovský náskok oproti konkurenci jako jsou televizní stanice HBO, Disney a další, které se zaměřily na tento druh šíření audiovizuální tvorby, ať už vlastní nebo cizí, poměrně nedávno. Navíc chápe také potřeby dnešní mladé a nejmladší generace a proto je možné sledovat filmy a pořady i na herních konzolích jako jsou Play Station nebo Xbox.

Formát, nabídka a další konkurenční výhoda

1 fenomén netflix naughtyharbor.cz

V dnešní době je již většina televizorů a počítačových monitorů vyrobena s technologií 4K, ultra HD nebo Full HD. Zejména první z nich disponuje velkým rozlišením obrazovky a pro to, aby kvalita zůstala zachována i při streamování, je nutné kvalitní internetové připojení. Netflix nabízí několik variant předplatného, které se liší jak obrazovou kvalitou, tak počtem současně běžících stahování. 

  • Tarify Premium (319 Kč měsíčně), Standard (259 Kč) a Basic (199 Kč) od sebe překvapivě nejsou cenově příliš vzdáleny a díky nízkým požadavkům na rychlost internetového připojení (do cca 30 Mb/s), si je může dovolit prakticky každý.

Samotné streamování neznamená, že při každém zapnutí pořadu se vám daný obsah musí přenášet online, ale můžete si ho ze serverů Netflixu také stáhnout do svého multimediálního zařízení pro případ, že se budete chtít dívat na místě, kde není dostupný internet.

Obrovskou devizou oproti konkurenci je, že jeho filmy, seriály a jiné pořady neobsahují reklamy, a tím neruší divákův zážitek ze sledování. V době, kdy na vás srší reklamy ze všech stran a v TV je vidíte ob několik minut, je to vítaná změna.

Seriály jako záruka kvality

4 fenomén netflix naughtyharbor.cz

Ze začátku sázel Netflix pouze na „půjčování“ a streamování obsahu, který vyráběli a distribuovali jiní tvůrci a producenti. Tím, jak se zvyšoval obrat a zisk společnosti, bylo jasné, že se bude rozšiřovat také její působnost. 

V roce 2013 se rozhodlo vedení společnosti, že se pustí do vlastní televizní tvorby. Začalo rovnou od seriálu, a ne od ledajakého. Pro svůj pilotní projekt si najalo slavného Davida Finchera na post režiséra a jako herce Kevina Spaceyho, Robin Wrightovou a další. Seriál měl název „Dům z karet“ a věnoval se soukromému i pracovnímu životu nejvýše postavených politiků americké vlády.

Ukázalo se, že to byla trefa do černého a v průběhu celkových šesti řad získal seriál mnoho ocenění, včetně Zlatých glóbů. Spolu s tím posloužil jako skvělý start do další tvorby. To, na co si Netflix vždy u vlastních seriálů dával a stále dává velký pozor, je kvalitní scénář, výběr mladých talentovaných i starších kvalitních herců a vždy dohled vynikajících režisérů. 

  • Nabízí k nahlédnutí nejrůznější témata z vážné tvorby, jako jsou prostředí ženské věznice, život drogového narkobarona Pabla Escobara, vyšetřování tajemného zmizení malého chlapce a mnoho dalších. 
  • Pozadu však nezůstává ani komediální část, a tak se můžete náramně bavit u peripetií milostného vztahu dvou manželů, který se nezamlouvá jejich manželkám ani dětem nebo u skvělé sexuální poradny zamlklého teenagera, jehož matka je sexuální terapeutka. 
  • Část tvorby je věnována komiksovému universu od Marvelu a v nabídce je i mnoho kreslených seriálů jak pro děti, tak pro dospělé. 

Netflix se v případě svých titulních seriálů chová velice prozíravě, neboť už při přípravě a natáčení reaguje na reakce fanoušků a potenciálních diváků – zejména na sociálních sítích. 

Točí se vše a všude

5 fenomén netflix naughtyharbor.cz

Zhruba od roku 2016 se Netflix začal věnovat také seriálům cizojazyčným. Najdeme zde seriály téměř ze všech západních zemí Evropy (Německo, Francie, Itálie, Anglie, Španělsko), ze Skandinávie (Švédsko, Norsko), ale také z Asie (Japonsko, Jižní Korea, Indie) či jižní Ameriky (Brazílie, Argentina, Mexiko). 

Výhodou těchto seriálů je, že jejich tvůrci se často pouští do kontroverzních témat, která by v jejich zemi neměla zdaleka takovou šanci na vznik a možnost sledování.

Před několika lety, spolu s rozmachem společnosti, bylo logické, že začne nabízet i zbývající část portfolia televizních pořadů. Tím pádem zde můžete shlédnout řadu dokumentů, reality show, talk show a dalších audiovizuálních formátů zábavy.

Revoluce v podobě filmů jen pro televizi

2 fenomén netflix naughtyharbor.cz

V těchto dnech, kdy jsou televizní seriály plné nákladných a honosných produkcí, nám to tak možná nepřijde, ale ještě před pěti lety byl Netflix průkopníkem na poli televizní filmové tvorby

Přiznejme si, když se řekne „celovečerní film“, okamžitě se nám vybaví promítání v kině a až pak převod na televizní obrazovky. Co když ale někdo natočí film rovnou televizní technikou a film uvede exkluzivně jen v televizi, potažmo na internetu? Bez promítání v kině? Nemožné! 

Avšak pánové a dámy z Netflixu kolem roku 2015 rozhodli, že po úspěšném etablování na poli televizních seriálů zkusí štěstí také s filmy. Samozřejmě museli postupovat trochu odlišně než v případě seriálů a nejdříve šli cestou malých produkcí. 

Už v roce 2018 však vznikl pod jejich křídly film Král psanec za 120 milionů dolarů. U některých dalších produkcí byly náklady ještě vyšší, ale roli hrály samozřejmě také gáže pro herce a režiséry věhlasných jmen, které nebyly malé. Díky tomu, že jsou tyto filmy určeny výhradně pro Netflix, nejde o žádné blockbustery, ale často o filmy podle skutečných událostí (Irčan, Dálniční hlídka) nebo s originálním scénářem, u nějž je málokdy zaručen kasovní úspěch (Bright). 

Je zde často dáván prostor uznávaným hercům, kteří dosáhli menších či větších úspěchů také na poli režie (Ben Affleck, Ben Stiller), pro realizaci jejich projektů a tím k vlastní popularizaci. To však neznamená, že by jejich filmová díla měla menší věhlas nebo kvalitu. Účinkují v nich hvězdy nejvyšší svítivosti a sbírají ocenění na poli odborné kritiky.

Milionová budoucnost

6 fenomén netflix naughtyharbor.cz

Na poli streamování televizní zábavy je v současnosti Netflix neochvějným králem a uznávanou značkou kvality. Konkurence v podobě HBO Go, Apple TV+ či Disney+ se mu dívá zdaleka na záda. Jediným možným konkurentem by mohl být Amazon Prime, ten je však zaměřen pouze na poskytování streamovaného obsahu a ne na vlastní produkci. 

  • Ke konci roku 2020 měl přes 200 milionů platících zákazníků.

Je zajímavé, že přestože v době pandemie Covid-19, kdy jsou lidé nuceni hromadně pracovat z domova (home-office), zisky společnosti Netflix strmě rostou, stejně jako hodnota akcií, ředitel společnosti Hastings říká, že ho to netěší, a chce, aby se jeho zaměstnanci vrátili co nejdříve k práci v kolektivu. Jinak časem ztrácejí sociální cítění, čímž nejen trpí jejich osobní vztahy, ale klesá i schopnost vnímat pocity zákazníka, sledujícího pořady Netflixu, ať už doma, či na cestách. Velice zajímavá a obchodně i lidsky správná myšlenka, co říkáte?

 

© Naughty Harbor